pondělí 6. července 2009

Quiche s pórkem a slaninou

Na těsto potřebujeme

250g hladké mouky,
125g másla,
trochu soli,
vodu.
(popř. koupíme hotové křehké těsto)

Na náplň si nachystáme
olej,
1 pórek,
250g slaniny,
150g sýra gouda v celku,
2 vejce,
kelímek smetany,
kelímek husté zakysané smetany,
sůl, pepř, muškátový oříšek.

Z mouky, másla, soli a vody uhněteme těsto (vodu přiléváme postupně tak, aby těsto bylo vláčné). Hotové těsto necháme v chladničce odležet (cca 2hodiny, nebo i přes noc).
Na trošce oleje osmahneme slaninu s pórkem nakrájeným na cca 1cm široké proužky a necháme vychladnout. V misce rozšleháme vejce, přidáme obě smetany, ochutíme pepřem a muškátovým oříškem. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou goudu a pórkovou směs.
Těsto rozválíme na placku (cca 0.5-1cm vysokou, záleží na velikosti zapékací misky). Vykrojíme kulatou placku dle průměru zapékací misky. Misku vytřeme olejem nebo máslem a dno vyložíme těstem. Ze zbytku těsta si nakrájíme proužky, které použijeme na vytvoření zvýšeného okraje koláče. Dno propícháme a nalejeme na něj připravenou směs.


Pečeme asi 35minut při 180°C (dokud těsto a povrch koláče nezezlátnou). Necháme trochu vychladnout a můžeme podávat; vynikající je i studený. Náplň lze libovolně obměňovat (např. špenát, kuře, cibule, česnek, houby,...), kysanou smetanu můžeme zcela nahradit sladkou, nebo naopak.



Žádné komentáře:

Okomentovat