čtvrtek 9. července 2009

Obrácený jablečný koláč podle Šárky

Potřebujeme

strouhanku na vysypání formy,
1 vrchovatou lžíci pravého másla (tj. cca 4 lžíce rozpuštěného) + máslo na vymazání formy,
4 větší jablka,
4 lžíce cukru (lze i třtinový),
mletou skořici,
citrónovou kůru,

1 lžíci rumu nebo Calvadosu,

3 vejce,
90 g cukru,

50 g polohrubé mouky.

Kulatou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a dno zalijeme 4 lžícemi rozpuštěného másla. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na cca 0.5cm kolečka, kterými vyložíme formu. Posypeme cukrem, skořicí a citronovou kůrou, popř. zalijeme rumem.
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s 90g cukru a přidáme polohrubou mouku. Poté postupně přidáváme tuhý sníh z bílků (spíše než zamíchat do těsta jen opatrně překládáme, aby sníh neztratil lehkost a piškot byl nadýchaný). Hotové piškotové těsto nalijeme na jablka a koláč pečeme asi 30 minut při 170°C.
Kontrolujeme za zavřenými dvířky trouby, aby koláč nespadl. Po upečení necháme chvíli odpočinout a poté jej vyklopíme z formy (jde to snadno, pokud se přeci jen přichytí, pomožte si nožem).
Jednoduchá buchta, která nadchne všechny, obzvláště pak odpůrce suchých koláčů. Jen pozor, mizí extrémně rychle :)


Žádné komentáře:

Okomentovat