Quesadilla je jídlo, které pochází z mexické kuchyně. Základem je placka tortilla naplněna sýrem a dalšími ingrediencemi. Je to rychlá, na přípravu nenáročná a hrozně dobrá pochoutka, která má navíc spoustu obměn a v podstatě se fantazii meze nekladou.
Potřebujeme pro dva hladové nebo čtyři napůl syté jedlíky
balení tortill (4ks),
asi 200g sýru čedar nebo gouda,
zhruba stejné množství jiného tvrdého sýra podle chuti,
cca 250g dobré šunky,
svazek jarní cibulky,
rajčatové pyré, popř. protlak (ale není to nutné).
Plátky šunky nakrájíme na tenké proužky a na sucho (popř. na trošce olivového oleje) mírně osmahneme. Sýry nastrouháme na hrubo, cibulku nakrájíme na tenká kolečka (klidně i zelenou část).
Qeusadillas se připravují několika způsoby, záleží jen na vás, který si vyberete. Buď se dají v troubě pod gril (tato příprava je asi nejdelší), nebo se připraví v kontaktním grilu a poslední varianta je "zapečení na pánvi", kterou používám já (nemám kontaktní gril :(
Na pánev, která velikostně odpovídá průměru tortily, kápneme trošku olivového oleje (jen malinko) a dáme ji na mírný plamen. Na pánev dáme tortilu, polovinu posypeme čtvrtinou jednoho druhu sýra, poté čtvrtinou salámu a čtvrtinou jarních cibulek. Na směs dáme dvě lžičky rajčatového pyré a vše zasypeme čtvrtinou čedaru. Volnou půlku tortily překlopíme přes náplň a přitlačíme (nějakou plocho obracečkou). Zesílíme plamen a zapékáme. Poté obrátíme, opět trošku přimáčkneme a zapečeme z druhé strany. Takto připravíme všechny tortily.
Hotovou tortilu nakrájíme na čtyři díly a servírujeme.
Salám můžeme nahradit jakýmkoli najemno nakrájeným opečeným/grilovaným masem, nebo ho naopak úplně vynechat a udělat pouze sýrovou (niva, hermelín) nebo zeleninovou náplň.
Žádné komentáře:
Okomentovat