neděle 19. února 2012

Králík po francouzsku

Potřebujeme

naporcovaného králíka (nohy + hřbet),
3 lžíce francouzské (dijonské) hořčice,
2 lžíce rozpuštěného másla,
250g hub (sušené houby je nutné cca 1hodinu předem namočit),
100g anglické slaniny,
1dcl bílého vína,
1 kelímek zaklysané smetany,
sůl, pepř, tymián,
máslo na smažení.

Smícháme hořčici s rozpuštěným máslem a touto směsí potřeme porce králíka (omytého, osušeného a případných chloupků zbaveného). Jednotlivé kousky poté opečeme na másle v té nádobě, ve které budeme králíka dusit (ideálně pekáček, nebo vyšší pánev s poklicí).
Houby očistíme a spolu se slaninou nakrájíme nadrobnou. Slaninu orestujeme na másle, přidáme houby a chvilku dusíme. Na porce králíka v pekáčku navrstvíme slaninovo-houbovou směs, posolíme, opepříme, podlijeme bílým vínem a dusíme doměkka asi 1,5hodiny. Těsně před koncem přidáme tymián (není nutné).
Když je králík měkký, vyjmeme porce z pekáčku. Do výpeku přidáme zakysanou smetanu, promícháme, prohřejeme (popř. dochutíme) a vrátíme králíka zpět do omáčky.
Podáváme např. s vařenými bramborami, těstovinami apod.

2 komentáře:

  1. Ten králík mě moc láká!!

    OdpovědětVymazat
  2. Dík za recept, vždycky jsem dělala králíka na smetaně klasicky, ale tohle je lahůdka.

    OdpovědětVymazat