neděle 28. listopadu 2010

Nejlepší :) rajská s hovězím a hrnkovým knedlíkem

Pro 3-4 strávníky nakoupíme

600-800g hovězího předního (vcelku)
2 velké cibule
nové koření
celý pepř
bobkový list
sůl
400-600g rajčatového pyré (já používám značku Valfrutta)
1-2 lžíce hladké mouky
máslo, popř. olej
cukr, skořici

Do dostatatečného množství vařící vody (dostatečného vzhledem k velikosti masa, tj. tolik, aby maso bylo ponořené) dáme 2-3 bobkové listy, 4-5 kuliček nového koření, asi lžičku kuliček pepře, sůl a jednu oloupanou cibuli vcelku. Přidáme maso vcelku a vaříme doměkka (podle velikosti masa cca 1,5-2hodiny).
Když je maso hotové, můžeme se vrhnout na omáčku. Nakrájíme nadrobno druhou cibuli a zpěníme (ne dohněda) na másle, popř. oleji (já používám obvykle máslo a troškou oleje, pak se máslo nepřepálí). Pak zaprášíme hladkou moukou a chvilku zarestujeme. K cibulové zásmažce přidáme rajčatové pyré, naředíme vývarem z masa a chvilku povaříme. Poté omáčku rozmixujeme, případně i propasírujeme a můžeme se vrhnout na finále. Rozmixovanou omáčku podle potřeby ještě naředíme vývarem, popř. naopak zahustíme moukou (zálěží na chuti každého), podle chuti osladíme a mírně osolíme (my máme raději sladší omáčku a vývar už je slaný, takže solím jen malinko). Poté dochutíme skořicí - s tou opravdu opatrně, radeji přidávejte po částech, skořice by měla být v omáčce cítit, ale rozhodně nesmí přebít chuť rajčat.
Tak omáčka je hotová, knedlíky si připravíme někde v mezidobí podle tohoto receptu a teď už stačí jen uvařené maso nakrájet na plátky, nachystat na talíře a sezvat hladovce k obědu.

Žádné komentáře:

Okomentovat