jednu dýni Hokaido
asi 1litr masového/zeleninového vývaru (může být i z kostky apod.)
sůl
mletý pepř
sladká smetana
několik česnekových stroužků
dýňový olej pro dochucení (nemusí být)
pražená dýňová semínka a zakysaná smetana na ozdobu (nemusí být)
Dýni můžeme oloupat (spíš okrájet), ale lze ji zpracovat i se slupkou, která je sice tvrdá, ale při tepelném zpracování rychle změkne (v tom případě ji samozřejmě důkladně očistíme). Rozpůlíme ji, vydlabeme vnitřek se semínky a dýni nakrájíme na kostky. Kostky dáme vařit do vývaru na 1/2 až 3/4 hodiny do změknutí.
Poté je rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Polévku dochutíme prolisovaným česnekem (dle vaší chuti, ale česnek by neměl přebít chuť dýně; já jsem dala 3stroužky), solí, pepřem a podle chuti naředíme sladkou smetanou, popř. dýňovým olejem. Polévka by měla mít hebkou, hladkou a hustou konzistenci.
Na talíři dozdobíme zakysanou smetanou - buď kopečkem, nebo ji můžete naředit trochou sladké smetany, aby byla řidší a lépe se s ní zdobilo do spirálky. Na závěr můžeme posypat dýňovými semínky a pak už si jen pochutnávat.
Žádné komentáře:
Okomentovat