čtvrtek 7. dubna 2011

Kančí guláš na víně aneb Když manžel vaří

Dostali jsme zvěřinu a vyvstala otázka co s ní. Nakonec jsem se k její úpravě nedostala, manžel mě z toho úplně vyšachoval :) A věřte mi, stálo to za to. Ještě teď se oblizuju (abych nekecala: mohla jsem udělat knedlíky)

Potřebujeme 

750 g kančí kýty
200 g cibule
100 g slaniny
500 ml červeného vína
4 lžíce rajského pyré nebo protlaku
3 lžíce rybízové marmelády
2 lžíce cukru (ideálně hnědého)
2 lžíce mleté papriky
20 g hladké mouky
lžíce octa
vývar na podlití (bujón)
1 bobkový list, pár kuliček nového koření, drcený kmín (jde to i bez něj, znalí věci ví), mletý pepř, sůl


Maso očistíme, omyjeme a lehce osušíme. Pak ho nakrájíme na kostky a osolíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, v hrnci ji necháme pustit a dozlatova na ní orestujeme jemně nakrájenou cibuli. Potom přidáme kostky masa, cukr a za stálého míchání maso ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo. Zaprášíme mletou paprikou, přidáme bobkový list, nové koření, kmín, pepř, ocet, rajčatové pyré a za stálého podlévání vodou a občasného promíchání dusíme maso téměř doměkka.
Poté maso odkryjeme, necháme vyvařit téměř všechnu tekutinu, zbylý výpek s tukem zaprášíme moukou a za stálého míchání krátce osmahneme. Přidáme marmeládu, víno, trochu vývaru (stačí z kostky), rozmícháme a dále provaříme asi 20 minut. Maso musí být úplně měkké a omáčka přiměřeně hustá.
Guláš můžeme podávat se smaženými bramborovými kroketami, případně s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.




Žádné komentáře:

Okomentovat