neděle 21. února 2010

Klasická hovězí pečeně

Na oběd pro 4 osoby nakoupíme

1,5–2 kg hovězí pečeně (kýty),
2 lžíce oleje,
sůl, pepř, případně byliny (majoránka a tymián),
1 velká cibule,
4 stroužky česneku,
½ hrnku červeného vína,
½ hrnku zeleninového či hovězího vývaru,
2 mrkve,
trocha mouky na zaprášení omáčky.

Maso ochutíme solí, pepřem, posypeme bylinkami a vše do dobře vetřeme. V tlustostěnném hrnci rozpálíme olej a maso ze všech stran opečeme. Poté hovězí vyjmeme, do hrnce vložte cibuli a česnek, na ně dáme maso a zalijeme vínem i vývarem. Přikryjeme a dusíme v troubě při 150 °C až čtyři hodiny. Ke konci přidáme na plátky nakrájenou mrkev.
Jakmile je hovězí zcela měkké, vyjmeme ho i s mrkví. Omáčku zaprašíme moukou a necháme zasmahnout. Poté zalijeme studenou vodu, odvaříme přípečky a asi dvacet minut mírně povaříme. Hotovou omáčku rozmixujeme dohladka.
Servírujeme např. se šťouchanými brambory s cibulkou, kousky dušené mrkve a přelité omáčkou. Maso je křehoučké a šťavnaté.

Žádné komentáře:

Okomentovat