sobota 6. února 2010

Pomalá kachna na medu a červeném víně

Potřebujeme

1 kachnu (nebo 4 kachní prsa, popř. stehýnka, nebo oboje)
sůl, mletý pepř
4 lžíce medu
lžíci sójové omáčky (ne sladkou)
lžičku pomerančového prášku (nemusí být)
půl lžičky česnekového prášku
125ml červeného vína
150ml kuřecího vývaru (třeba z kostky)
vrchovatou lžičku másla
lžička solamylu
balíček zámeckých brambor

Předehřejeme troubu na 160°C. Kachní prsíčka několikrát nařízneme ostrým nožem a celou kachnu osolíme a opepříme (kachnu můžeme i naporcovat, pak se doba přípravy zkrátí). Položíme ji na mřížku, pokud máme, dáme do pekáče a pečeme hodinu a půl. Kachnu vyndáme a slijeme tuk.
Med smícháme se sójovou omáčkou, přidáme česnek a pomerančový prášek a kachnu touto omáčkou hojně potřeme. Vrátíme ji do pekáče a pečeme další hodinu.
V průběhu této hodiny si můžeme připravit přílohu, např. pečené zámecké brambory. Zámecké brambory, k dostání např. v Globusu, omyjeme, rozčtvrtíme, osolíme, opepříme, polijeme olivovým olejem a smícháme s troškou česnekového prášku. Rozložíme na plech a dáme péct ke kachně (za hodniku budou tak akorát).
Po hodině kachnu vyndáme a dáme na chvilku odležet. Z pekáče slijeme tuk, necháme na něm jen vypečenou šťávu s medem a dáme na sporák. Jakmile začne obsah syčet a karamelizovat, přilijeme červené víno a svaříme ho na třetinu. Pak přilijeme vývar a několik minut vaříme. Zjemníme máslem, případně zahustíme solamylem. Odpočatou kachnu potřeme zbytkem medové omáčky, servírujeme s brambory přelité omáčkou.

1 komentář:

  1. FbX | M30B01B Ablation | TITanium Art
    FbX | M30B01B Ablation. titanium iphone case Model Number: M30B01B 2014 ford focus titanium hatchback Ablation. Quantity: 0. everquest: titanium edition Categories: titanium teeth dog Other. titanium earrings Description. Manufacturer: M30B01B Ablation.

    OdpovědětVymazat