Pro 4-6 osob potřebujeme
2 rybí hlavy, popř. i kousek těla,
4 kuličky nového koření,
4 kuličky pepře,
2 bobkové listy,
kořenová zelenina (celer, petržel, mrkev),
jikry, mlíčí,
zeleninový bujón,
polévkové koření (Podravka),
smetana nebo šlehačka,
hladká mouka,
muškátový oříšek.
Do studené vody dáme pozvolna vařit rybí hlavy a maso spolu s kořenovou zeleninou a kořením. Vaříme, dokud hlavy nejsou měkké (maso odpadá od kosti) a vývar není dost silný.
Vývar přecedíme a dáme zpět vařit (pokud se nám zdá polévky málo, přidáme trochu vody). Přidáme kostku bujónu, jikry/mlíčí a provaříme (jiry zežloutnou). Mezitím z hlavy obereme maso, rybí maso nakrájíme na kousky. Kořenovou zeleninu z polévky nakrájíme na kostičky (já dávám jen mrkve, ostatní mě nechutná). Z polévky vyndáme uvařené jikry a mlíčí a nakrájíme na kousky.
Na dochucení polévky použijeme půlku kelímku smetany, ve kterém rozmícháme lžíci mouky. Smetanu nalijeme do polévky a provaříme. Dochutíme muškátovým oříškem, popř. dosolíme. Přidáme nakrájené maso, jikry a zeleninu a teď už jenom dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat