Podařilo se mi ztratit recept po babičce, takže jsem se rozhodla důvěřovat internetu a našla jsem recept na prý nejlepší linecké od paní Heleny. Recept na těsto jsem si tedy vypůjčila a finální úpravy proběhly už podle toho, jak jsme doma zvyklí.
Na dva plechy potřebujeme
210 g hladké mouky,
140 g másla,
70 g cukru moučka,
1 sáček vanilkového cukru,
2 žloutky,
1 lžičku citronové šťávy,
marmeládu na potření,
rum (nemusí být),
moučkový cukr na posypání a/nebo čokoládovou polevu na zdobení.
Na vál prosyjeme mouku, přidáme cukr, žloutky, změklé máslo (pokud nemáte změklé, tak ho nastrouhejte, nebo nakrájejte na drobné kousky), citronovou šťávu a dobře propracujeme. Zabalíme do folie a necháme minimálně 2hodiny odležet v ledničce.
Z odleženého těsta vyválíme asi 4mm plát a vykrajujeme tvary dle libosti (já kytičky + stejný počet kytiček s dírkou a srdíčka). Pečeme při 150°C dokud není cukroví zespodu růžové. Pokud dělám cukrované linecké, tak dírkované dílky si ješte zatepla pocukruju moučkovým cukrem.
Na spojení lineckého si rozehřeju marmeládu, popř. směs marmelád s rumem (pokud jsou zrníčka, např. v malinové, tak propasíruji), potřu spodní díl a spodek vrchního dílu a spojím. Poté ještě do dírky v lineckém naliju marmeládu (proto je dobré ji rozehřát, protože se s ní pak lépe pracuje). Cukrované linecké je tímto hotové a stačí jen dát odležet. Pokud dělám zdobené čokoládou, tak po slepení je ta pravá chvíle dozdobit čokoládou.
Žádné komentáře:
Okomentovat