neděle 8. března 2009

Čokodort

Potřebujeme

TĚSTO:
250g másla
100g cukru
1 vejce
1 žloutek
450g hladké mouky

NÁPLŇ:
200g 70% čokolády
200g mléčné čokolády
250g másla
2 vejce
3 žloutky
80g moučkového cukru
5 lžic krémového likéru (např. Baileys).

Utřeme máslo s cukrem. Postupně přidáme vejce, žloutek a mouku. Vypracujeme těsto a necháme alespoň 30minut odpočinout v lednici. Troubu předehřejeme na 190°C, kulatou formuvymažeme tukem. Těsto rozválíme a formu jím vyložíme. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou, přikryjeme alobalem a rovnoměrně zatížíme libovolnými luštěninami. Pečeme 30minut, poté odstraníme luštěniny a 10minut dopékáme.
Na náplň si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, poté vmícháme máslo a necháme vychladnout. Vajíčka, žloutky, cukr a Bailezs ušleháme (cukr lze vynechat, dort je dost sladký i tak). Přidáme vychladlou čokoládovou hmotu a hotovou směs rozetřeme na upečený korpus. Pečeme ještě cca 7minut. Hotový dort dáme minimálně na 2 hodiny vychladit.
Dotík je vynikající, ale dost sladký a hutný. Shodli jsme se na tom, že to není typ dortu, kdy po prvním kousku chcete hned další. Dávka vystačí na koláčovou formu o průměru 26cm. Pro dva lidi stačí určitě poloviční (cca. velikost srnčí hřbet).

tady je vidět, že dort nebyl dostatečně vychlazený, takže trochu teče, takže doporučuji víc trpělivosti, než jsme měli my :)


Žádné komentáře:

Okomentovat