neděle 29. března 2009

Pangas pod parmezánovou krustou s cibulovými bramborami

Pro dvě osoby si nakoupíme

2 filety pangase (pangasius; může být ale i jiná ryba, např. hejk nebo losos)
koření na ryby (ale stačí i jen sůl a pepř)
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
1-2 lžíce čerstvého strouhaného parmezánu (popř. jeho náhražku, např. Grand Moravia)
1-2 lžíce strouhanky
1 lžíce citronové kůry
6 plátků másla
4 střední brambory
1 větší cibule
2 lžíce oleje
asi 1/4 másla
mléko (nebo lépe smetana)
sůl

Brambory rozčtvrtíme a uvaříme. Cibulku osmažíme na oleji dozlatova. Brambory rozšťoucháme, přidáme osmaženou cibulku, máslo, mléko (smetanu) a promícháme. Podle chuti dosolíme.
Předehřejeme si gril (popř. troubu na 200°C). Rybu osušíme a ochutíme kořením. Na pánvi rozpálíme olivový olej se dvěma lžícemi másla a rybu osmažíme. Osmaženou rybu přendáme na pekáček. Smícháme strouhanku, parmezán a citronovou kůru. Na každou rybu navrstvíme kopeček strouhankové směsi a poklademe plátky másla. Dáme zapéct pod gril (máslo se rozpustí, krusta se zpevní a zezlátne).

Krustová směs má mnoho variací, můžeme přidat bylinky, najemno nasekané mandle apod. Rybu servírujeme s cibulovými bramborami.

Žádné komentáře:

Okomentovat