pondělí 18. srpna 2008

Červená přesíň nadvakrát

Ach, ta předsíň. To bylo trápení. Pokud by někdo vyhlásil soutěž o místnost s nejkřivějšími, nejhrbolatějšími a nejpodleji se chovajícími zdmi, můžeme se směle přihlásit. Vítězství máme v kapse. Ale popořádku.
Předsíň je úzka malá chodbička se čtyřmi dveřmi (resp. dvěma dveřmi a dvěma otvory, z nichž jeden čeká na dveře a druhý jen na obložení) a chodbičkou do kuchyně.



původní stav, pohled z obýváku


původní stav z ložnice na vchodové dveře


Na vestavnou skříň je určený prostor 95x44cm (tedy průměrně; místy je to víc, někde zase míň). Dlouhou dobu byly v téhle díře jen stavební a malířské pomůcky.



Začali jsme nábytkem. Vzhledem k tomu, že chodbička přímo navazuje na ložnici, do které je vidět (a i když budou jednou dveře, budou spíš otevřené, než zavřené) a také proto, že se nám prostě líbí, zvítězil dub. Protože prostor je opravdu malý, musel být botník úzký, max. 16cm. Nakonec zvítězila naše oblíbená Ikea (i když tentokrát jsme při hledání dali šanci i jiným) a botník Sandnes. K němu už se vyloženě vnucoval věšák Tjusig.
A opět oblíbené barvy. Váhali jsme, jestli nějakou hodně jemnou, nebo naopak něco hodně výrazného. Nakonec nám pomohla vizualizace, po které na celé čáře zvítězila červená. Vybrali jsme takovou tlumenější cihlovou a hurá do Bauhausu pro Swing colorku.

do užšího výběru se probojovaly tyto barvy (položené na dubu)


vizualizace v jemné


vizualizace v červené


Naivně jsem si říkala, že když jsme tak bezproblémově zvládli malbu v ostatních pokojích, tady to bude hračka. Ha ha ha. Tenhle pidiprostor je pomsta zedníků. Maluju, maluju a najednou na mě vykoukne velké mastné kolo. Nepomohlo mu ani několikanásobné přetření. Naštěstí se objevilo v místě, kde visí zrcadlo, takže bylo schované. Podobné fleky na mě vykoukli ještě na několika místech, ale naštěstí nánosu tří vrstev barvy podlehly (nutno podotknout, že jsme přemalovávala jen ty fleky, ne celou předsíň :) a nebylo poznat, že je někde více vrstev barvy).
Poté přišla na řadu skříň. Prošli jsme spoustu obchodů a hledali jsme něco (občas i cokoli), co se vejde do toho nešťastného otvoru. Jediné, co jsme našli, bylo Sconto s nějakou svou specialni sadou skříní, které byly schopni odstupňovat po 5cm, ale ... cena versus zpracování neúměrná a čekací doba 8-10 týdnů. Takže jsme se rozhodli, že raději investujeme do truhláře. Za 6000.- včetně instalace máme skříňku jedna báseň. Museli si, kluci truhlářští, poradit s těmi křivými zdmi, vyřešili to takovou zaslepovací lištou. Navíc nahoře na skříni musel být prostor na router (zakryto zaslepovací lištou s větrací mřížkou). Dodací doba cca 4 týdny.
Po všem tom trápení jsme vytvořili toto.







A pak přišla ta osudová schůze vlastníků. Odhlasovali jsme si revitalizaci elektřiny ve společných prostorách, včetně výměny stávajících jističových skříněk za nové. A měli jsme toto.



Takže pro velký úspěch rekonstrukce předsíně po druhé. Poučena z předchozích nezdarů jsem si řekla, že se nebudu trápit s malováním a flekatěním a raději koupíme vliesové tapety, kterými všechen ten fujtajbl hravě schováme. Jsem ale nějak zapomněla na ty křivé zdi. A protože jsme vybrali tapetu s reliéfem, proužkem, nedalo se nic dělat, museli jsme ji nalepit přesně do váhy (aby proužek nebyl nakřivo) a druhý den, když jsme sebrala veškerou odvahu, jsem se pustila do ořezávaní přesahujících částí. To byl očistec, to bylo sprostých slov ... ale nějak se to nakonec povedlo. Doufám, že další úprava předsíně mě nečeká, protože už fakt nevím, co bych s ní dělala :)


rozdíl mezi původní barvou a novou tapetou


nová předsíň na druhou


skřín


obraz


a pro srovnání (tahle z dálky to není skoro poznat, ale tapeta je lepší)


Mimochodem, práce s vliesovými tapetami je opravdu super. Ve srovnání s klasikou hlavně mnohem méně nepořádku. Lepidlo se naplácá na zeď, na to se připlácne tapeta a je to. V případě potřeby lze vlhkou tapetu sundat a nalepit znova (dokonce jsem slyšela, že někdo druhý den strhl už zaschlou tapetu a přilepil znovu, prý to není vůbec poznat). Odstraňování je pouhým stržením tapet, prý beze zbytku. Ale upřímně ... doufám, že to nějakou dobu nebudu muset ověřovat:)

Nákupní seznam (vše kromě skříně je z Ikea):
botník Sandnes cca 1990.-
věšák Tjusig cca 998.-
zrcadlo Minde cca 399.-
vestavná skříň cca 6000.-
vliesové tapety cca 1000.-
obraz s rámem cca 800.-

Celkem za cca 11200.-

1 komentář:

  1. Nám se moc a moc líbí to jak krásné bydlení jsme si také udělali. Už nám chybí jen na zahradu umístit tři zahradní jezírka které jsme si vyhlídli a budu skutečně spokojená s tím co jsme s manžílkem vymysleli. On je takový šikulka, jen co je pravda.

    OdpovědětVymazat