úterý 19. srpna 2008

Kuřecí zelné závitky s čabajkou

Potřebujeme

kuřecí prsní nebo stehenní (je šťavnatější) řízek podle počtu strávníků,
kysané bílé zelí,
1 větší čabajku,
olej, koření, hotovou světlou jíšku,
pro vylepšení budeme potřebovat ještě cibuli a kuřecí vývar a/nebo bílé víno.

Řízky rozklepeme a posypeme kořením dle vlastního výběru (např. grilovacím). Na každý řízek dáme přiměřeně zelí (tak, aby nám šli zamotat závitky) a posypeme nadrobno nakrájenou čabajkou. Zavineme a ovážeme nití.
Každý závitek zprudka osmahneme na troše oleje, aby se zatáhl. Poté ho vložíme do pekáčku spoku s výpekem a trochou vody (na 4 řízky asi 2 deci). Pro vylepšení chuti můžeme přidat nakrájenou cibuli. Dáme do trouby a pečeme do měkka (pokud je třeba, podléváme).
Pokud jsme nepřidávali cibuli, stačí už jen vzniklou šťávu zahustit, je-li třeba.
Pokud jsme přidali cibuli, tak si teď připravíme omáčku. Z pekáčku vytáhneme maso a veškerou tekutinu přelijeme do kastrůlku. Přilijeme vývar, popř. i víno, aby vzniklo požadované množství omáčky (pokud se nám zdá, že je málo cibule, není problém si chybějící množství orestovat do měkka a přidat do omáčky). Dosolíme, dopepříme a necháme chvíli provařit. Zahustíme např. hotovou jíškou. Pokud chceme omáčku jemnější, můžeme ji rozmixovat, popř. do ní přidat i trošku smetany.

Jako příloha se hodí téměř všechno, my máme obvykle pečené brambory nebo kaši, ale chutná i s knedlíkem :)

1 komentář:

  1. Tenhle recept vypadá velice zajímavě . Už se těším až si ho doma v mém novém bytě v mé nové kuchyni v mé nové troubě v mém novém pekáčku udělám. Mňam.

    OdpovědětVymazat